Budapest, 2013. december 23., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában
——————————

Nagyjából a 45-50. szélességi körtől északra erőteljes nyugati, délnyugati áramlásban több hullámban időjárási frontok vonulnak nyugatról kelet felé. Ennek megfelelően kontinensünk északi és nyugati részén változékony és enyhe az időjárás. Erősen felhős az ég, több helyen eső, zápor is előfordul, ugyanakkor a szeles idő miatt nem nagyon hűl le az éjszaka, és nappal is könnyen felmelegszik a levegő. A csúcshőmérséklet többnyire 4 és 12 fok között alakul, ennél hidegebb csak Skandinávia északi felén van, ott viszont sokfelé fagypont alatt marad a hőmérséklet. Dél-Európában is meleg van, a Földközi-tenger partvidékén 13, 18 fokot mérnek, de ez arrafelé nem szokatlan. A két térség között, Közép- és Délkelet-Európában a mediterrán térség felett elhelyezkedő anticiklon érezteti hatását, ami miatt eseménytelen, csendes idő van. Többnyire borult, párás idő a jellemző, foltokban köddel, illetve zúzmarás köddel, szitálással, ónos szitálással. Ilyen környezetben nincs nagy különbség a nappali és az éjszakai hőmérséklet között, kevéssel 0 fok felett, illetve a Balkán-félszigeten az alatt alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ahol viszont napközben kiszakad a felhőréteg, és kisüt a nap, ott 10 fokig is felmelegszik a levegő. Hasonló enyhe idő van a hegyekben, amelyek kilógnak a vékony felhőtakaró fölé.
Kedd estig a Brit-szigetek felett ciklon mélyül ki, amelynek előoldali áramlásrendszerébe kerülünk. A helyenként erős déli szél miatt a mostanihoz képest több helyen felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, a magasban érkező meleg levegő így a felszín közelében is éreztetni tudja a hatását.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:
————————————————

Hétfőn és éjszaka többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ég, párás, néhol tartósan ködös időre számíthatunk, délen és keleten lehet szakadozott a felhőzet, ott a nap is kisüt. Hajnalban a Dunántúlon elkezd szakadozni a felhőzet, kedden napközben tovább csökken, a keleti megyékben is kisüt a nap. A legtovább északkeleten, a főváros térségében marad meg a borult, párás idő. A borongós tájakon szitálás, ónos szitálás helyenként előfordulhat. Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de keddre megerősödik, a Kisalföldön időnként viharossá is fokozódik a déli, délkeleti szél.
A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet -2, +3 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden északkeleten, az Észak-Alföldön, a főváros térségében és a középső országrészben 2, 6, a Dél-Alföldön és a Dunántúlon 7, 11 fok között alakul, de a Fertő tó térségében ennél pár fokkal melegebb is lehet.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ